Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vizsgáld a Bibliát kérdésekkel!

2014. október 14. 03:00 - FodorImi

„Ne csak hallgatói legyetek Isten szavának. Meg kell cselekednetek, amit mond, különben csak becsapjátok magatokat.” (Jakab 1:22 – NLT fordítás)

A keresztény meditáció azt jelenti, hogy gondolkozol a Szentírásról. Ugyanúgy meditálsz a Szentíráson, mint ahogy a tehén rágja a táplálékát: megrágja, aztán felkérődzi, megint megrágja, aztán újra megrágja…

A „Vizsgáld meg” módszer, nagyszerű módja, hogyan tanulmányozd a Bibliát. A módszernek az alkalmazásával, az olvasott szöveget kérdésekkel vizsgálod meg, szinte, mint egy légkalapáccsal. Azért, hogy segítsek neked, hogyan tedd,  megosztom veled az egyik legerősebb betűszót, amit valaha is használtam: ŰRÁLLATKÁK (angolban: SPACEPETS) A kifejezés minden betűje egy kérdés kulcskifejezésének kezdő betűje, mellyel Isten Igéjét kérdezheted.

1. SIN – BŰN
Van-e valamilyen bűn, amit meg kell vallanod? Isten Igéjéből megértettél-e valamit, amit jóvá kell tenned, el kell rendezned Istennel?

2. PROMISE – ÍGÉRET
Van-e ígéret, melyre igényt tarthatsz?  Isten Igéjében több mint 7000 ígéret van. Kérdezd meg, vajon az olvasott igeszakasz tartalmaz-e általános ígéretet. Kérdezd meg, megfelelsz-e az ígéret feltételeinek.  Minden ígéretnek van feltétele!

3. ATTITUDE – HOZZÁÁLLÁS
Van-e olyan dolog, amihez a hozzáállásodat meg kell változtatnod? Valami, ami felől másképpen kellene gondolkoznod? Kell-e dolgoznod valamilyen negatív hozzáállásodon, magatartásodon, mint aggodalom, bűntudat, félelem, magányosság, keserűség, büszkeség, apátia, önzés…

4. COMMAND – PARANCS
Van-e parancs, amelynek engedelmeskedned kell, függetlenül, hogyan érzel iránta?

5. EXAMPLE – PÉLDA
Van-e példa, amelyet követned kell? Vannak-e követendő, pozitív példák, vagy elkerülendő, negatív példák?

6. PRAYER – IMA
Van-e ima, amelyet imádkozhatsz? Pál, Dávid, Salamon, Illés, Ézsaiás és sokan mások imádkoznak a Bibliában. Elmondhatod az ő imáikat, tudva, hogy azok választ kaptak, mert a Bibliában és Isten akaratában vannak.

7. ERROR – HIBA
Van-e valami hiba, amit el kell kerülnöd? Bölcs dolog tanulni a hibáidból, még bölcsebb tanulni mások hibáiból!  Nincs időnk magunk elkövetni minden hibát. Tehát mit tanulhatsz a Biblia szereplőinek hibáiból?

8. TRUTH – IGAZSÁG
Van valami igazság, amiben hinned kell? Gyakran olvasunk olyan dolgokat a Szentírásban, amiről egyébként nem tudhatunk. Egyszerűen el kell hinnünk, mit mond a Biblia az Atya Istenről, Jézusról, a Szent Lélekről, a múltról, a jövőről, a Mennyről, a Pokolról vagy más témákról.

9. SOMETHING - VALAMI
Van-e valami, amiért imádhatod Istent. Egy-egy olvasott bibliai szakaszban mindig találhatsz valamit, amiért hálás lehetsz Istennek, pl. valami, amit Isten tett, vagy amitől megóvott.

A lista minden kérdése tartalmaz egy igét, valamit, amit megtehetsz vele kapcsolatban. Írd fel ezeket a Bibliádba, vagy egy jegyzetlapra, amit tarts a Bibliádban. Ezek segítenek, hogy „az Igének cselekvője” legyél mindig, amikor a Biblián elmélkedsz.

Beszéljetek róla

  • A „Vizsgáld meg” módszer elolvasása után vedd elő újra a tegnapi csendességedben olvasott igeszakaszt, és alkalmazd rá a módszert. Milyen új igazságokat fedezel fel?
  • Ma Istennek milyen Ígéretét tanultad meg?
  • A bibliatanulmányozásodon keresztül milyen parancsot kaptál Istentől, melynek engedelmeskedned kell?

 

(Daily Hope by Rick Warren – 2014.10.07)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása